Grad Poreč

Općenito

Zbog svog izvanrednog geografskog položaja, te prirodnih i kulturnih ljepota, danas je, jedan od najačih turističkih centara u Hrvatskoj. 
Mediteransko podneblje, blagi klimatski uvjeti, plodno tlo i bujna vegetacija pogodovali su Poreču u stvaranju jedinstvene destinacije za odmor. Zahvaljujući prirodnom bogatstvu, čistom zraku i moru čija se kakvoća redovito mjeri i prati već tridesetak godina, možete uživati i na obali i u unutrašnjosti Istre.

Povijest

U 2. stoljeću prije naše ere uz ovu prirodnu luku izgrađeno je rimsko naselje koje se razvilo u vojnu utvrdu gradskih osobina. Pravilan geometrijski raster ulica, s okosnicama Cardom Maximusom i Decumanusom te središnjim Forumom, sačuvan je sve do danas. Status grada (municipija) Poreč je dobio prije Cezarove vladavine, a u prvoj polovici 1. stoljeća postao je Colonia Iulia Parentium.

Najočuvaniji spomenik, Eufrazijeva bazilika sagrađena je u 6. stoljeću, na mjestu gdje je prvotno stajala katedrala posvećena porečkom mučeniku i zaštitniku grada – prvom biskupu Mavru. Bazilika je 1997. godine proglašena dijelom svjetske kulturne baštine od strane UNESCA.
Njenu unutrašnjost uljepšavaju originalni mozaici biblijskih motiva i slika.

Povezanost

  • najbliže željezničke stanice Pazin: 32 km, Pula 55km
  • najbliže zračne luke: Pula 55 km, Trieste 70 km, Krk 120 km, Ljubljana 150 km, Zagreb 290km
  • grad Poreč ima pomorski međunarodni granični prijelaz te ljetne brodske veze sa Trstom i Venecijom

 


View Poreč in a larger map

Fotogalerija

Poreč
Poreč - sea
Poreč - basilica
Poreč - centar
Poreč - centar
Poreč - riva
Poreč 1

Virtualno razgledavanje